• شرح مطلب
  • سایر مطالب
طرز تهیه قطاب سنتی

 

قطاب چیست؟

قطاب نوعی شیرینی محبوب در ایران است. جالب است بدانید که این شیرینی از شیرینی‌های معروف شهر یزد و کرمان است. قطاب یزدی از دو بخش لایه خارجی و مغز داخلی تشکیل شده‌است. لایه خارجی آن که نانی سرخ شده در روغن است از آرد گندم، شیر یا ماست و زرده تخم مرغ تشکیل شده‌است که پس از طبخ در پودر قند غلطانده می‌شود. مغز داخلی این شیرینی نیز از مخلوط پودر بادام، پودر قند و هل تشکیل شده‌است. در قطاب عسلی، شیرین کننده اصلی بجای پودر قند، عسل است.

قطاب کرمانی در دو نوع گردویی و پسته‌ای تهیه می‌شود. در لایه بیرونی که با خمیردرست می‌شود و با پودر قند تزیین می‌گردد و برای محتوای آن از مغز پسته و شکر آسیاب شده یا مغز گردو و شکر آسیاب شده استفاده می‌گردد. قطاب یکی از قدیمی‌ترین و اصیل‌ترین شیرینی‌های ایرانی به حساب می‌آید. به طوری که گفته می‌شود تاریخچه پخت آن به سلسله هخامنشیان بر می‌گردد.

 

نکات طرز تهیه قطاب

اگر به جای شکر از عسل به عنوان شیرین کننده استفاده کنید قطاب عسلی خواهید داشت. برای خوشرنگ‌تر و طلایی شدن قطاب بهتر است زمانی که آن‌ها را در روغن می‌ریزید با قاشقی چوبی به طور پیوسته در روغن بگردانید.

خمیر این شیرینی سنتی نباید زیاد در مجاورت هوا قرار بگیرد چون باعث کم شدن پف شیرینی می‌شود. برای تهیه مواد میانی شیرینی، از ترکیب مغزهای خوراکی هم می‌توانید استفاده کنید. در تمام کیک و شیرینی‌هایی که ماست در مواد اولیه داریم باید بیکینگ پودر را با ماست مخلوط کنیم و به مواد بیافزاییم نه اینکه با آرد مخلوط کنیم.

طرز تهیه قطاب

قطاب یکی از محبوب‌ترین شیرینی‌های شهر یزد و کرمان است. قطاب یزدی از دو بخش لایه خارجی و مغز داخلی تشکیل شده‌است. لایه خارجی آن که نانی سرخ شده در روغن است از آرد گندم، شیر یا ماست و زرده تخم مرغ تشکیل شده‌است که پس از طبخ در پودر قند غلطانده می‌شود.
  • زمان آماده سازی 1 ساعت
  • زمان پخت 30 دقیقه
  • زمان کل 1 ساعت 30 دقیقه
  • تعداد 4 نفر

 

مواد لازم

  • 85 گرم روغن جامد
  • 65 گرم ماست
  • 125 گرم آرد
  • قاشق چایخوری جوش شیرین
  • قاشق چایخوری وانیل
  • پودر قند و پودر پسته به مقدار لازم برای تزیین
  • روغن مایع سرخ کردنی

مواد میانی قطاب

  • 70 گرم گردوی نیم کوب یا پودر بادام
  • 35 گرم پودر قند
  • ½ قاشق چایخوری پودر هل
  • 1 قاشق چایخوری سفیده تخم مرغ یا گلاب

دستور العمل‌

  • روغن را کمی با همزن برقی بزنید تا یکدست و نرم شود.
  • سپس ماست، جوش شیرین و نمک را اضافه کنید و در حد مخلوط شدن هم بزنید و آرد را اضافه کنید تا خمیری لطیف بدست آید.
  • ممکن است آرد بیشتری لازم شود.
  • روی خمیر را بپوشانید و نیم ساعت استراحت دهید.
  • گردو، پودر قند و هل را مخلوط کرده و کم‌کم سفیده تخم مرغ را اضافه کنید تا خمیر سفت و منسجمی به دست آید.
  •  سپس خمیر را روی سطح آرد پاشی شده به ضخامت چند میلی‌متر پهن کنید و با کاتر گرد حدود چند سانتی متر قالب بزنید.
  • با یک قاشق چایخوری از مواد میانی را در مرکز آن قرار داده و لبه‌ها را روی هم قرار دهید تا فرم نیم دایره بگیرد.
  • لبه‌ها را خوب فشار دهید و بپیچید و بعد روی یک سینی قرار دهید و آن را با نایلون بپوشانید.
  • روغن را داخل قابلمه کوچکی بریزید تا حداقل 5 سانتی متر از ارتفاع قابلمه پر شود.
  • اجازه دهید قابلمه داغ شود و قطاب‌ها را در روغن داغ به مدت 2 دقیقه سرخ کنید تا طلایی رنگ شود.
  • سپس آن‌ها را با توری از روغن خارج کنید و روی کاغذ آشپزی بگذارید و پس از سرد شدن در پودر قند بغلتانید.
  • در صورت تمایل روی آن کمی پودر پسته بپاشید.

.
منبع: فودوتو | https://foodotto.com