• مواد غذایی موثر در حفظ سلامت کبد
⇠ چغندر قرمز:
فلاوانوئید موجود در این گیاه عملکرد کلی کبد را بهبود می بخشد.
⇠ گریپ فروت:
این میوه منبع ویتامین C و سرشار از خاصیت آنتی اکسیدان است. مصرف میزان بالای این میوه به کبد کمک می کند تا ماده سرطان زا و سموم دیگر را از بدن دفع کند.
⇠ سیر:
این گیاه بوته ای باعث فعال شدن آنزیم هایی می شود که به دفع مواد مضر در کبد کمک میکند؛ سیر حاوی سلنیم و آلیسین است که هر دو ترکیب طبیعی مفیدی برای پاک سازی کبد است.
⇠ برگهای سبز گیاهان:
برگ ها یی مانند کاهو و اسفناج دارای قدرت خنثی سازی ماده مضر مانند فلز،حشره کش و مواد شیمیایی دیگر موجود در مواد غذایی است.
⇠ دانه کتان:
دانه کتان برای دفع سموم از بدن از جمله کبد مناسب است .
⇠ چای سبز:
این نوع چای سرشار از نوعی آنتی اکسیدان گیاهی است. چای سبز نه تنها یبوست و اختلال عملکرد معده را برطرف می کند بلکه عملکرد کبد را نیز بهبود می بخشد.
⇠ کلم ها:
مصرف کلم ها مانند کلم بروکلی باعث افزایش تولید گلوکوزینولیت می شود که در تولید آنزیم های هضم به بدن کمک می کند.
⇠ لیمو ترش:
مرکبات نه تنها سرشار از ویتامین C است بلکه به روند هاضمه و دفع سموم از بدن کمک م یکند.
⇠ گردو:
گردو سرشار از اسید چرب امگا ۳ و همچنین گلوتاتیون است که به روند پاک سازی کبد کمک می کند.
⇠ زردچوبه:
این ادویه به هضم چربی و تولید صفرا کمک می کند. افزون بر آن به سم زدایی کبد کمک میکند درنتیجه عملکرد کبد را بهبود می بخشد.
⇠ شیرین بیان:
این گیاه در کاهش دادن تراکم آلانین آمینوتر انسفرا و آسپارتات ترانس آمیناز، آنزیمهایی که به طور عمده در کبد یافت میشود، مؤثر است. میزان بالای این آنزیم ها نشانه آسیبدیدگی کبد است. شیرین بیان با به حداقل رساندن این آنزیمها به سلامت کبد کمک میکند.
در ادامه به مواردی اشاره شده است که برای کبد مضر هستند.
.
• اشتباهاتی که به کبد آسیب میزند
⇠ مصرف زیاد شکر
کبد از یک نوع شکر به نام فروکتوز برای تولید چربی استفاده میکند. زمانی که میان فروکتوز وارد شده به بدن زیاد باشد، منجر به تجمع چربی و بیماری های جدی کبدی می شود. برخی تحقیقات نشان میدهد چربی به اندازه الکل برای کبد مضر است. بنابراین اولین قدم برای محافظت از کبد کاهش مصرف شیرینی است.
⇠ استفاده بی رویه از مکملهای گیاهی بدون تجویز پزشک
برخی افراد تصور میکنند هر نوع مکمل گیاهی هیچ صدمهای به بدن وارد نمیکند. این باور کاملاً اشتباه است و گاهی مصرف نادرست و افراطی یک مکمل گیاهی میتواند منجر به بیماری هپاتیت یا نارسایی کبد شود. بنابراین تمام داروها و مکملهای گیاهی باید تحت نظر پزشک و با وسواس مصرف شوند.
⇠ چاقی و اضافه وزن
چاقی منجر به تجمع چربی در کبد و کبد چرب غیرالکلی میشود و ممکن است باعث تورم کبد شود. بنابراین کاهش وزن اولین قدم در جهت سلامتی کبد است.
⇠ مصرف بیش از حد ویتامین A
انواع سبزیجات، گریپفروت، گردو، لیمو، آووکادو، چای سبز، سیر، چغندر، سبزیجات با برگهای سبز پررنگ و زردچوبه مهمترین غذاهایی هستند که کبد را سالم نگه می دارند. استفاده از غذاهای آماده و حاضری، الکل و سیگار، روغن و غذاهای سرخ کرده و عدم تحرک، مهمترین دلایل آسیب به کبد هستند
معمولاً بدن از طریق مصرف میوه و سبزیجات، به ویژه آنهایی که رنگ نارنجی و زرد دارند، ویتامین A مورد نیاز خود را تأمین می کند. مطالعات نشان می دهد مصرف بیش از حد ویتامین A به کبد آسیب میزند.
⇠ نوشابه
نوشابه و نوشیدنیهای مصنوعی یکی از مهمترین دلایل آسیب به کبد هستند. برای محافظت از کبد مصرف نوشیدنی های مصنوعی شیرین را کاهش دهید.
⇠ استامینوفن
دوز نامناسب استامینوفن یکی از عوامل آسیبرسان به کبد است. برای مثال چنانچه سرما خوردهاید و سردرد دارید، مراقب باشید که به طور همزمان از داروی استامینوفن و سرماخوردگی استفاده نکنید، چون داروی سرماخوردگی نیز حاوی استامینوفن است و میتواند به کبد صدمه بزند.
⇠ چربیهای ترانس
چربی های ترانس برای کبد بیش از اندازه مضر هستند. دقت کنید حتی اگر در جدول ارزش غذایی میزان چربی ترانس صفر قید شده باشد، هنوز هم مقداری چربی در آن ماده وجود دارد.
.
• به طور خلاصه:
انواع سبزیجات، گریپفروت، گردو، لیمو، آووکادو، چای سبز، سیر، چغندر، سبزیجات با برگهای سبز پررنگ و زردچوبه مهمترین غذاهایی هستند که کبد را سالم نگه می دارند. استفاده از غذاهای آماده و حاضری، الکل و سیگار، روغن و غذاهای سرخ کرده و عدم تحرک، مهمترین دلایل آسیب به کبد هستند.
.
منابع:
.https://article.tebyan.net
.https://www.niksalehi.com
.https://www.yjc.ir