⇠ متوجه نیاز بیمار ، توانا ، همراه ، مشاور ، صمیمی ، و اطمینان دهنده
⇠ با ایمان ، با شهامت
⇠ با توجه ، دل نگران ، با قابلیت ، دلسوز ، بی پروا ، خلاق ، دارای مهارت های ارتباطی قوی
⇠ خونسرد ، تسلی دهنده ، مدارا کننده ، با وجدان و وظیفه شناس ، همراه ، و صاحب کمال و معرفت
⇠ کاوشگر ، دارای توانایی مباحثه و مناظره ، قاطع ، حساس و دقیق
⇠ پیرو اصول اخلاقی ، دارای حس یکدلی ، کارآمد ، بردبار ، مشتاق و پر انرژی
⇠ دارای رفتار دوستانه ، با وفا نسبت به بیمار ، انعطاف پذیر
⇠ صادق ، خوش اخلاق ، نوع دوست ، فروتن ، با وقار و امیدوار
⇠ روشنفکر ، محقق ، منصف ، دارای اطلاعات مفید
⇠ دارای قضاوت عاقلانه و عادلانه ، خوش برخورد – مطلع و مهربان
⇠ آماده یادگیری ، شنونده خوب و وظیفه شناس
⇠ سخاوتمند ، پذیرای افکار نو ، خوش بین و هشیار – صبور ، با گذشت
⇠ واقع بین ، و عاری از خود پرستی و عجب است
شاید شناخت همه ویژگی های پزشک خوب دشوارباشد و حتی با اطلاع از این شرایط ، ممکن است موارد دیگری در زمینه درمان برخی بیماران باشد که وی باید از آنها آگاهی یابد.
بنابراین آنچه یک پزشک را به طبیبی حاذق تبدیل می کند همراهی علم پزشکی با هنر طبابت است. این دو متضاد هم نیستند بلکه کامل کننده یکدیگرند.
تصویری که پزشک از بیمار خود بدست می آورد صرفا یک شرح حال کلینیکی نیست بلکه تصویر بیماری است که توسط مجموعه ای از عوامل شامل خانواده ، دوستان ، شغل ، روابط ، خوشی ها و نا خوشی ها ، امید ها و ترس ها احاطه شده است.بنابراین پزشکی که بدون توجه به این عوامل موثر در زندگی احساسی بیمار ، در پی درمان او باشد ، در کار خود موفق نخواهد شد.
بیماران ، کسی را می خواهند که به فکر آنها باشد و عمده توجهش نه به بیماری بلکه به خود بیمار باشد. این افکار زیبا و خوشایند از رابطه بیمار و پزشک امروزه بیش از پیش مورد توجه قرار می گیرد.
طبابت ، بعنوان یک حرفه ارزشمند ، زمانی موثر خواهد بود که طبیب توجه ژرفی به بیمار درمقام یک انسان داشته باشد و این درک عمیق را با حس همدردی و علم و دانش کافی همراه نماید. به این ترتیب ملاقات پزشک و بیمار آرامش خاصی را به قلب بیمار منتقل می کند که به او در نحوه آگاه ساختن هر چه بهتر پزشک از حال خود کمک می کند.
پزشک بی حوصله و یا بی تفاوت نسبت به بیمار موفق به کسب اطلاعات سودمند از او نخواهد شد.
بد نیست پزشکان بدانند که بیماران اغلب ، آنها را بدقت زیر نظر دارند و به رفتارشان توجه می کنند. نحوه رفتار پزشک در شرح بیماری از سوی بیمار دخالت دارد.
پزشک خشن و غیر علاقمند به بیمار ، ممکن است در ارزیابی اطلاعات بالینی یعنی یافتن راه حل مشکل بیمار ناموفق باشد.
در حالیکه یک پزشک خوب با نگاهی مهربان و چشمانی پر از همدردی بیمارش را می نگرد ، او را بر خود ارجح می داند نه خود را بربیمار.
همه ما پزشکانی را ترجیح می دهیم که بدون توجه به موقعیت اجتماعی اقتصادی بیماران با آنها یکسان برخورد می کنند.
این پزشکان حامی بیماران خود هستند و برای این حمایت از قدرت دانش و مهارت های ارتباطی استفاده می کنند.
به این ترتیب در عین حالیکه به بیمار با هر سطحی از اطلاعات احترام می گذارند بهترین و موثر تر ین روش را برای درمان او بکار می بندند.
به هنگام پرسش از بیمار ادب را رعایت می کنند و به او اجازه می دهند راحت صحبت کند در حالیکه خودشان به دقت به حرف های او گوش می دهند.
و بالاخره یکی از اساسی ترین ویژگی های یک پزشک خوب ، باور او به وجود قدرتی برتر است که همه را تحت نظر دارد. این اعتقاد باعث می شود هر کسی در انجام وظیفه خود به بهترین نحو بکوشد و پزشکان متعهد نیز از این قاعده مستثنی نیستند.
و حرف آخر اینکه پزشک متعهد ، علم را به زیور حکمت می آراید ، شفقت را با جدیت همراه می سازد ، انصاف را زینت بخش رفتارش نموده و با یاری جستن از قدرت برتر آفرینش به طبابت می پردازد.
الف- حداقل برای بار اول یک ربع و برای دفعات بعد 10 دقیقه وقت برای معاینه بیمار اختصاص میدهد. (معاینه شتابزده غالبا نتایج ناگواری دارد).
ب- بیمار پرونده داشته باشد. (داشتن سوابق بیمار چه به صورت پرونده کاغذی و چه رایانهای برای رسیدن به تشخیص بیماری بسیار کمک کننده است).
ج- دسترسی به پزشک به ویژه در شرایط اضطراری مقدور باشد.
د- امروزه طبابت یک کار گروهی محسوب میشود. بنابراین؛ مثلا یک متخصص داخلی لازم است با جراح، متخصص بیهوشی و سایر تخصصها در ارتباط باشد و در موقع لزوم با همکاران خود مشاوره کند. توجه بفرمایید که این راهکار هر چند کامل و قطعی و (همهجا شمول) نیست، اما ساده و بسیار راهگشاست.
هر چند فضایل بسیار مهمی مانند رازداری، دلسوزی، انصاف و صداقت را عیان نمیسازد. من امیدوارم همه پزشکان به این فضائل آراسته باشند و با مساعدت پروردگار در حفظ جان و سلامت بیماران خود موفق گردند. برای شما خواهر عزیز هم آرزوی سلامتی و بهبودی دارم.
.
منابع:
.https://www.hidoctor.ir
.http://www.pezeshk.us